The programme of this cultural complex groups together three distinct entities: the theatre, the music and dance schools, and the music café. The project is developed around a centred plan to create a unitary building that communicates with the existing architecture—the old wing of the incineration plant that has been preserved to house the foyer. This composition expresses the diversity of the cultural complex’s activities while also marking its unity.

The theatre stands at the heart of a complex formed by the former factory and the new “cascading” volumes around it which house the theatre lobbies, the conservatory rooms and the contemporary music rooms. The circulations are linked by an indoor street with a coloured glass roof that runs between the auditorium and the buildings of each entity.

The theatre seats a maximum of 550 people and forms a landmark for users of the cultural complex. Its walls are clad in wood panels and which integrate its acoustic engineering. The technical areas­ for storing scenery and equipment are located around the stage house, with a direct link to the delivery bay. The rehearsal room is set behind the stage house, with the catering area and dressing rooms above it. The conservatory and its auditorium are housed in the extension wing, which closes off the courtyard. The facades are treated with a coloured plaster that echoes the neighbouring Butte Rouge garden city. The golden volume of the stage house indicates the stage equipment.

Outside, the different levels are unified by use of the same material, thus creating a special perspective in the linear development of a new urban boulevard.