Squeezed into a dense city centre site in between housing units and the courtyard of a neighbouring building, the theatre stands on the site of a former cinema in the city centre. It fills the entire plot and adopts a simple volume that respects the height levels of the neighbouring buildings. The programme attaches great importance to the public area of the building, which must be in direct contact with the urban space. The theatre features a large glass façade that opens onto the street, creating interplay between the interior and exterior. This façade is criss-crossed by the staircase directly behind it, which gives access to all floors, from the foyer at ground level to the artist’s lobby and the terrace on the roof. A stainless steel mesh suspended on the façade serves as a light filter and provides a degree of intimacy.

From a gently sloping square, the theatre is accessed directly through the foyer, which groups together the reception, the ticket office and the bar. The entrance hall and the foyer are slightly indented in relation to the street, thus asserting the interior/exterior continuity.

The theatre has a capacity of 464 seats and is slightly asymmetrical in order to make maximum use of the width of the plot whereas on the inside the arched tiers ensure an optimal relationship between the stage and the auditorium.

The large open space of the double-height rehearsal room is located above the theatre auditorium and flows into the artists’ lobby on the top floor. From here, a panoramic view over the city is afforded through the glass facade. The dressing rooms, technical and offices are situated in the cantilever volume on the north side and overlook the adjoining courtyard. This volume is treated with  opaque zinc.