Located on the Île de Nantes on the banks of the Loire river, the “Quayside Living Project” inserts into  Alexandre Chemetoff’s masterplan and stand out as a contrast to the stark law courts designed by Jean Nouvel on this  key riverfront site. The dwellings project an oasis-like feeling, projected out onto the wild banks of the Loire.

Three high-rise buildings positioned on a treated concrete base make up this simple project. These three blocks of 18 apartments are staggered so as to create views and ensure that the facades receive the maximum amount of sunlight. To the south, a block of 19 publically owned flats emerge from the base which houses the car park in its depths. The ground levels are occupied by offices and other commercial activities on street level; there is a neighbourhood brasserie on the Loire quayside. To the east, 4 duplex town houses with sun terraces overlook the public square.

All of the private apartments enjoy in either two or even three different exposures, giving maximum sun exposure for the apartments. The corners are entirely made of glass and the living rooms feature large sliding doors that open out onto extensive cantilever terraces overlooking the Loire.

The  public housing is dual exposure and enjoys either a private terrace for those  on the garden level, a double-height ceiling in the living room, or a sun terrace for those on the top floor.

The buildings are clad in matt aluminium and stand in a landscape garden which combines raw slate and wild and rare plants landscaping.